Bezpieczne prowadzenie przewodów w nawet najmniejszych przestrzeniach za pomocą niewielkich e-prowadników firmy igus11/04/2018

E-prowadnik E2.10 zapewnia konstrukcję chroniącą przewody, jak również szybki i łatwy montaż dzięki otwieraczowi do e-prowadników.

Oszczędność miejsca, wytrzymałość i łatwość montażu: to wymagania wobec wielu części maszyn Mają one zastosowanie, począwszy od ogólnej inżynierii mechanicznej, a kończąc na technologii medycznej. Aby spełnić te wymagania, firma igus oferuje niskoprofilowy e-prowadnik E2.10 z 10-milimetrową wysokością wewnętrzną i najmniejszym promieniem gięcia, który idealnie sprawdzi się w małych przestrzeniach montażowych. Ogniwa serii składają się tylko z dwóch części: części dolnej/bocznej oraz poprzecznicy. Wyróżnia je cicha praca oraz konstrukcja chroniąca przewody, natomiast otwieracz do prowadników zapewnia ich łatwy montaż.

To co jest szczególnie istotne przy obsłudze maszyn w pomieszczeniach zamkniętych to zapewnienie bezpiecznego zasilania energią w połączeniu z wysoce dynamicznym ruchem przewodów. Aby to osiągnąć, specjalista motion plastics, firma igus, asortyment swoich produktów poszerzyła o niskoprofilowy e-prowadnik. Wewnętrzna wysokość e-prowadnika E2.10 z serii E2.1 wynosi tylko 10 milimetrów, a jego wysokość zewnętrzna to 15 milimetrów. W związku z tym, idealnie sprawdza się on nawet w najmniejszych przestrzeniach montażowych. Ogniwa prowadnika, podobnież jak wszystkie ogniwa z serii E2.1, składają się z części dolnej/bocznej oraz poprzeczek. Ułatwia to ich otwarcie śrubokrętem, zarówno z góry oraz z boku. Do każdego pierwszego zamówienia dołączony jest prosty otwieracz do e-prowadników, który pozwala na ich szybkie otworzenie. Dzięki temu prowadnik można otworzyć w przeciągu kilku sekund, a następnie po umieszczeniu wszystkich przewodów z łatwością zamknąć go ręcznie. Seria E2.1 posiada system zderzakowy pozwalający na zwiększenie długości samonośne do 25%, 100% większy ciężar wypełnienia i jednocześnie 10% mniejszą masę niż odpowiadające jej rodzaje e-prowadników od igus. "Hamulec" przy ogranicznikach ogniw zapewnia cichą pracę prowadnika. Dzięki temu idealnie sprawdzają się w drzwiach automatycznych, pojazdach lub, np. sprzęcie medycznym. Łatwy montaż oraz konstrukcja chroniąca przewody Lekka, ale wytrzymała i silna, seria E2.1 nadaje się do szerokiego zakresu scenariuszy zastosowań o wysokich wymaganiach. Z tego względu, firma igus, poszerzyła serię produktów E2.1 o trzy dodatkowe rozmiary wysokości wewnętrznej wynoszące 26, 38 oraz 48 milimetry. Dzięki gładkiej budowie, wnętrze serii chroni przewody oraz zapewnia do 3 milimetrów większą wysokość wewnętrzną z zachowaniem tej samej wysokości zewnętrznej w porównaniu do poprzednich serii. Firma igus oferuje separatory dostosowane do wewnętrznej przestrzeni prowadnika, które mają zaokrąglone krawędzie, zapewniające większą trwałość węży i przewodów. Ząbkowane poprzeczki umożliwiają precyzyjny montaż separatorów.

Wysoce elastyczne przewody chainflex do kompaktowej przestrzeni montażowej
Aby e-prowadnik i przewód tworzyły idealnie dopasowany moduł, firma igus opracowała wysoce elastyczne przewody chainflex, przeznaczone głównie do stosowania w e-prowadnikach Dzięki zastosowaniu przewodu Profinet Chainflex CFBUS.LB.060, dane mogą być przesyłane nawet w najbardziej ograniczonych przestrzeniach, z promieniem gięcia wynoszącym zaledwie 7.5 x d. Wszystkie przewody chainflex zostały przetestowane w laboratorium badawczym firmy igus o powierzchni 2.750 m2. Dzięki temu, igus jest jedynym producentem na rynku, który obejmuje swoją gamę przewodów 36-miesięczną gwarancją. Jako że readychain, będąc kompletnym systemem składającym się z przewodów oraz e-prowadnika, jest produktem gotowym do użycia, można zacząć go instalować natychmiast po zakupie.