Pierwszy na świecie e-prowadnik wykonany w całości z recyklingu10/08/2022

Ochrona zasobów i wydłużenie cyklu życia produktu — to cel, do którego dąży firma igus, dzięki nowemu eko-prowadnikowi E2.1.CG

"Od kołyski do kołyski" to zasada gospodarki o obiegu zamkniętym, która opiera się na naturze. Cel: przywrócenie dóbr konsumpcyjnych do cyklu biologicznego lub technicznego w celu zachowania cennych zasobów i surowców. Specjaliści motion plastics z igus również dążą do tego celu. W oparciu o własny program recyklingu prowadników „eko-prowadnik”, opracowali pierwszy na świecie e-prowadnik wykonany z materiałów pochodzących z recyklingu.

Kryzys klimatyczny pogłębia się — od ekstremalnych warunków pogodowych i naturalnych zagrożeń po zanieczyszczenie mórz — i coraz więcej ludzi zdaje sobie z tego sprawę. „Nawet decyzje naszych klientów w zakresie zakupów są w coraz większym stopniu kształtowane przez względy ekologiczne. Dlatego włożyliśmy wiele wysiłku w rozwój produktów, aby móc wytwarzać w sposób bardziej oszczędzający zasoby — bez poświęcania jakości produktu”, wyjaśnia Hubert Kowalczyk, menadżer ds. e-prowadników igus Polska. Wynik: eko-prowadnik E2.1.CG — pełny asortyment prowadników kablowych wykonanych z nowego materiału igumid CG. Liczne testy w naszym własnym laboratorium badawczym pokazują, że nowy e-prowadnik ma prawie takie same właściwości techniczne i wytrzymałość, jak ten wykonany ze standardowego materiału igumid G. Kolejną zaletą jest to, że eko-prowadnik jest dostępny w tej samej cenie, co te wykonane ze standardowego materiału. Nowa gama jest dostępna prosto z magazynu w pięciu seriach i 28 rodzajach.

Od zużytych prowadników do materiałów pochodzących z recyklingu
Eko-prowadnik wykorzystuje między innymi materiał pochodzący z programu recyklingu „eko-prowadnik”. W ramach tego programu igus od 2019 przyjmuje zużyte prowadniki od klientów, aby nie trafiały do odpadów przemysłowych. Ta usługa jest oferowana zarówno dla e-prowadników igus, jak i innych producentów. Do tej pory zebrano ponad 32 tony materiałów z 13 krajów. Na rok 2022 firma igus postawiła sobie za cel zwiększenie tej sumy do 500 ton. Odpady są sortowane według rodzaju, oczyszczane i przetwarzane do nowej jakości. Jest to możliwe, dzięki analizie chemicznej i dostosowywaniu receptury procesowi, w którym materiał jest optymalizowany pod kątem wymaganych właściwości zachowując stałą jakość produktu. Materiał z recyklingu igumid CG jest następnie wykorzystywany do produkcji eko-prowadnika — bez utraty jakości pod względem zużycia, stabilności lub zmęczenia podczas zginania.

Zrównoważony cykl surowcowy — o 28% mniej CO2
Dzięki nowej gamie e-prowadników wykonanych z materiałów pochodzących z recyklingu, firma igus wnosi kolejny wkład w ochronę zasobów i rozwój gospodarki o obiegu zamkniętym. Zgodnie z Deklaracją Środowiskową Produktu, ten zrównoważony cykl surowcowy zmniejsza również emisję CO2 o 28%. Hubert Kowalczyk mówi: „Należy skupić się nie tylko na pierwszym użyciu produktów, ale także na ponownym wykorzystaniu surowców. Widzimy duży potencjał w haśle „od kołyski do kołyski” i dążymy do ponownego przetworzenia jak największej liczby surowców i wyrzucanych produktów, aby cenne zasoby nie były marnowane, ale wykorzystywane mądrze tak długo, jak to możliwe”.